Gofry w FIT wydaniu
︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒
Składniki:
- 8 łyżek mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych (może być też mąka jaglana)
- 2 jajka
- 3 łyżeczki ksylitolu (lub cukru)
- pół szklanki wody gazowanej
- pół szklanki mleka (może być roślinne)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina sody
- szczypta soli
- odrobina oleju rzepakowego do wysmarowania gofrownicy
- opcjonalnie świeże owoce, bakalie, konfitury na wierzch do przyozdobienia gofrów
︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Ksylitol, mleko, wodę i oddzielone wcześniej żółtka dodajemy do mąki i mieszamy. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wody, aby masa nie była za gęsta. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy ją z ciastem.
Wlewamy do rozgrzanej gofrownicy na ok. 3-5 min (w zależności od mocy)
Sposób podania:*
Po przestygnięciu posypujemy wierzch gofra owocami, bakaliami lub świeżymi kwiatami w zależności od gustu.
Gofry są gotowe !!!
Komentarze
Prześlij komentarz