Ciasto Marchewkowe


Ciasto Marchewkowe (z kremem śmietankowym) 

︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒

Składniki

CIASTO:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 1/2 marchewki
- 3 jajka
- 1 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka orzechów


KREM ŚMIETANKOWY:
- 100 g serka śmietankowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 50 g miękkiego masła
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego

- opcjonalnie świeże owoce, bakalie


︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒

Sposób przygotowania

CIASTO:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka dokładnie ucieramy z cukrem trzcinowym. Mieszając dodajemy do jajek: olej, mąkę z wymieszanym wcześniej proszkiem do pieczenia i sodą, cukier wanilinowy i cynamon. Ścieramy marchewki, siekamy orzechy i dodajemy je do naszej masy. Całość mieszamy. 
Masę wlewamy do wcześniej natłuszczonej formy. 

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180C na 35-40 minut.


KREM:
Wszystkie składniki (serek śmietankowy, cukier puder, masło, sok z pomarańczy, cukier wanilinowy) mieszamy łyżką. Następnie miksujemy mikserem na niskich obrotach.


Sposób podania

Po wystygnięciu polewamy wierzch ciasta kremem śmietankowym. 
Opcjonalnie na wierzch można dołożyć trochę świeżych owoców lub bakalii. 
Ciasto jest gotowe do podania.  

︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒︒


Smacznego :)







Komentarze